A sheltered haven in a residential home with unparalleled views of the Mother City's mountainous landmark, Table Mountain.Cape Town-based architect firm Metropolis has designed a concrete pavilion as part of the renovation of a villa in Constantia, a suburb immersed in greenery. The pavilion is a sheltered haven in the garden, featuring seating, dining areas, and a suspended chimney.. 

It is conceived to be elemental, of itself, more of an object than a building, which can compete in its perceptual power with the strength of the surrounding landscape on the one had and the artificiality of its immediate surroundings on the other.
— Metropolis
Image Courtesy of Metropolis.

Image Courtesy of Metropolis.

The pavilion is overlooked by the main house, and is made up of series of thick concrete slabs, which together combine a shelter that extends out from the hillside. Structurally, the roof canopy rests on walls at the rear and is supported by a slender pillar at the front, creating a sweeping space underneath. 

Image courtesy: Metropolis

Image courtesy: Metropolis

A beautifully minimal concrete inspiration. 

Comment